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Instruction No. 02/2014
To

All Chief Commissioners of Income-tax/Directors General of Income-tax

Sir/Madam.,

Sub: Deduction of tax at source under Section 195 read with Sections 201 of the Income-
tax Act, 1961 relating to payment made to a non-resident-reg.

Section 195 of the Income-tax Act (hereafter referred to as ‘the Act’) provides that any
person, responsible for paying to a non-resident not being a company or to a foreign company,
any sum chargeable under the provisions of this Act, shall at the time of credit of such income to
the account of the payee or at the time of payment thereof, whichever is earlier, deduct income-
tax thereon at the rates in force. Section.201 of the Act inter alia provides that any person who is
required to deduct tax in accordance with the provisions of the Act, does not do so, shall be

deemed to be an assesse in default and shall also be liable to pay simple interest at the specified
rate.

2. References were received from field officers on the issue of deduction of tax at source

under section 195 of the Income-tax Act, 1961 in the light of the decisions of the Supreme Court
of India in the case of GE India Technology Private Limited Vs. CIT 327 (ITR) 456 and
Transmission Corporation of AP Limited and another Vs. CIT (1999) 299 (ITR) 587, and the
decision of the Madras High Court in CIT Vs. Chennai Metropolitan Water Tax Cases Appeals
Nos.500-501 of 2005, with a request for clarification as to whether the tax is 1o be deducted
under subsection (1) of section 195 on the whole sum being remitted to a non-resident or only
the portion representing the sum chargeable to tax, particularly if no application has been made
under subsection (2) of section 195 of the Act to determine the sum.
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3. The matter has been examined in the Board and accordingly, in exercise of powers vested
under Section 119 of the Act, the Board hereby directs that in a case where the assesse fails to
deduct tax under section 195 of the Act, the Assessing Officer shall determine the appropriate
proportion of the sum chargeable to tax as mentioned in subsection (1) of section 195 to ascertain
the tax liability on which the deductor shall be deemed to be an assesse i default under section
201 of the Act, and the appropriate proportion of the sum will depend on the facts and
circumstances of each case taking info account nature of remittances, income component therein
or any other fact relevant to determine such appropriate proportion.

4. The undersigned is directed to state that the above position may be brought to the notice
of all officers concerned.

Yours faithfully,
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{Satya Pal Kumar)
Under Secretary-1(2) [FT&TR-1}
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